De wereld rond in 80 glazen Reisgids voor dranken

De wereld rond in 80 glazen

  • J. Gaubert-Turpin en A. Grant Smith Bianci
  • 978 90 215 7634 3
  • Kosmos

Recensie

Veel bekende namen, uiteraard, maar, we geven het grif toe, ook heel wat onbekende. Dus ja, dit is om meerdere redenen een zeer interessant boek. Ook het formaat mag er zijn: zomaar eventjes 33,5 op 25 cm! Dat wil dus zeggen dat elke drank ruim plaats heeft, steeds twee pagina’s per drank. We vermoeden, zonder dat dit per se kritiek is, dat beide auteurs uit de wijnwereld komen, want die lekkernij krijgt wel zeer veel aandacht. Zoals gezegd: we kunnen er maar van bijleren. Maar dan zit er een haar in de boter. Bier. Uiteraard komt onze favoriet ook (ruim) aan bod en krijgt acht ‘hoofdstukken’. Dat zijn, vergeef het ons, ook de acht eerste die we daadwerkelijk gelezen hebben. Voorzichtig gezegd: we blijven wat op onze honger (tja, dorst natuurlijk) zitten. Als we ons beperken tot ons land (twee hoofdstukken) zien we slechts ‘Trappist uit België’ en ‘Lambiek uit Brussel’. Inderdaad, de oorsprong van het Trappistenbier is bij ons te vinden, maar het gaat hier helemaal niet om een specifieke stijl. En lambik is niet Brussels maar Vlaams Brabants, waar geografisch en cultuurhistorisch Brussel weliswaar een deel van is… Maar dat is het! Kom, kom, ernstig? Geen Vlaams Rood, geen Saison, geen Grisette, geen Speciale Ale, enz. De tekst zelf laten we bewust voor zich: je kan immers op twee bladzijden niet kwijt waar anderen een volledig boek voor nodig hebben. Diezelfde opmerking kunnen we trouwens maken voor de andere bierlanden die vermeld worden. En nog blijven we advocaat van de duivel spelen! Alleen stellen we ons de vraag: als het al fout loopt met de onderwerpen die ons bekend zijn, hoe zit het dan met de informatie over de dranken waar we niets van af weten? Is die correct, is die accuraat? Het blijft een open vraag! Maar laat ons niet te streng zijn: het is gewoon onmogelijk zo’n boek te schrijven en over al die dranken het volledige verhaal te brengen. Nee, als we te scherp slijpen, gaan we aan het nut van dit boek voorbij: de kennismaking met een rist dranken van over heel de wereld, waarvan we, zonder dit boek, niet eens zouden weten dat ze bestaan! Luxueus uitgegeven, duidelijke kaarten: dit is een mooi ‘salontafelboek’ waar je vele uren in zoet bent. Met uiteraard een ‘Trappist uit België’ of een ‘Lambiek uit Brussel’ aan je zij.

Boeken